NIEUWS

Noodzaak voor het controleren en onderhouden van airco systemen

Waarom zou uw klant zijn of haar airco systeem regelmatig moeten laten controleren? Lees het hier!

De zomer is nog maar pas begonnen en we hebben afgelopen weken al zeer hoge temperaturen gekend. Temperaturen die het gebruik van airco noodzakelijk maakte. Dit triggerde CBX Nederland om in dit blog extra aandacht te besteden aan problematieken of aandachtspunten van airco systemen.

Veiligheid

Iedere auto zou het beste uitgerust zijn met een airco. Het verhoogt namelijk de algehele veiligheid. Uit onderzoek is gebleken dat bestuurders in auto’s met een goedwerkende en in gebruik zijnde airco een hoger reactievermogen hebben. En in de winter zorgt de Airco installatie ervoor dat beslagen ramen snel weer ontdaan zijn van het vocht dat voor de beslagen ramen zorgt.

Uit het oogpunt van veiligheid een natuurlijk TOP!

Als de airco installaties zo’n nadrukkelijke bijdrage leveren aan de veiligheid is het ook belangrijk dat airco installaties ook goed blijven functioneren. Een bijkomend voordeel is dat een goed en efficiënt werkende airco installatie ook een effect heeft op efficiënt brandstof verbruik.

Voorschrift Fabrikanten

Fabrikanten schrijven voor dat airco installaties periodiek gecontroleerd moeten worden op een goede werking. Controle punten;

 • Beschadigingen aan condensator
 • Beschadigingen aan de lamellen
 • Werking van de Airco compressor
 • Controle leidingen
 • Lekkage (afdichtingen) veroorzaakt door bijvoorbeeld steenslag, gescheurde leidingen
 • Hoeveelheid koudemiddel
 • Muffe luchten in de auto als de airco gebruikt wordt; (bacterievorming op de verdamper, en/of een vervuild interieurfilter).

Mogelijkheden voor u, auto-onderhoudsbedrijf, om uw dienstverlening te vergroten

Adviseer klanten hoe het beste om te gaan met het airco systeem. Wijs de klant naast het veiligheidsaspect op de positieve gevolgen van een goed werkend airco systeem op het brandstofgebruik en daarmee het milieu. 

Maak klanten attent op de airco controle elementen die de fabrikant van de auto voorschrijft. Ook al functioneert de airco prima, dan nog moet het airco systeem periodiek (gemiddeld eens per 2 jaar) worden gecontroleerd. Preventief om mogelijk latere problemen zoals lekkage of erger te voorkomen waarbij de klant geconfronteerd wordt met dure reparatiekosten.   

Kort een voorbeeld:

Een airco systeem verliest 5 tot 10% koudemiddel per jaar bij normaal gebruik. Het koudemiddel (R134a of 1234yf) moet echter in voldoende mate aanwezig zijn om een goede werking te garanderen. In het koudemiddel zit olie die zorgt voor een goede smering van de Aircocompressor. De smering van de pomp moet optimaal zijn. Het risico bestaat dat de aircopomp door te weinig koudemiddel (en dus olie) droogloopt en daarmee stuk gaat.

Vergroot uw dienstverlening. Adviseer de airco te laten checken. Adviseer de airco-servicebeurt en voer deze uit.

CBX Nederland biedt een ruim assortiment airco service apparatuur. Graag adviseren wij u over onze airco service stations en de bijbehorende accessoires. Met een relatief beperkte investering kunt u onderstaande service ook aanbieden!

Het is dus verstandig om elk jaar de Airco te laten checken en eens in de 2 jaar het Airco systeem opnieuw te laten vullen. Zo voorkomt de klant dure reparaties.

Uw werkzaamheden bij een Airco-servicebeurt:

 • Aircosysteem leeghalen: aftappen koudemiddel
 • Controleren op lekkage d.m.v. afpersen met stikstof op 10 bar
 • Vacuümeren (verwijderen vocht)
 • Toevoegen compressorolie (smering)
 • Toevoegen UV-vloeistof (t.b.v. opsporen lekkage)
 • Aircosysteem opnieuw vullen

Deze services kunnen ook door u worden aangeboden aan uw klanten. Indicatief zullen de opbrengsten per airco-servicebeurt tussen de € 85,- en € 100,- bedragen.

Hebben wij u nieuwsgierigheid geprikkeld? Wilt u meer weten over de CBX Nederland over onze airco service apparatuur of wilt u  meer weten over ander producten uit ons product portfolio? Liever eerst wat meer oriënteren? Hier vindt u meer informatie. Natuurlijk bellen of bezoeken wij u graag. Geheel vrijblijvend om uw eventuele vragen te beantwoorden en u meer te vertellen over onze producten en diensten. Of vraag dan onze brochure aan.

0
Volg ons!

Helaas: Deze pagina is nog niet beschikbaar. Houd onze site in de gaten, wij werken er aan!