Welke ADAS sensoren zijn er en wat doen ze?
Voor ADAS worden op dit moment 4 typen sensoren gebruikt, Ultrasoon sensoren, Camera, RADAR en LiDAR sensoren. Deze sensoren werken ieder op een andere manier om te zorgen dat het voertuig aan de vereiste informatie komt voor de werking van de ADAS systemen.
ULTRASOON
De ultrasoon sensoren kunnen op een kleine afstand een object en de afstand daarvan waarnemen. Denk hierbij aan parkeersensoren. Deze sensoren hebben een relatief eenvoudige werking en zijn door hun toepassing nog niet nodig om te kalibreren. Hoewel ze niet vaak niet gezien worden als ADAS sensoren omdat ze vrij weinig geavanceerd doen, zijn het officieel wel ADAS sensoren.
CAMERA
De camera sensor is letterlijk een camera die beeld filmt. Aan deze camerabeelden zit software gekoppeld die het beeld interpreteert en daar op bijstuurt of meldingen weergeeft. Denk bijvoorbeeld aan snelheidsborden herkennen, voertuig herkennen voor melding botspreventie maar ook aan belijning interpreteren en bijsturen op de belijning. Ofwel, deze camera heeft vaak meerdere doeleinden en wordt dan ook vaak een multifunctionele camera genoemd. Vaak wordt de camera die voorop zit gecombineerd met geavanceerde software omdat deze in de rijrichting van het voertuig kijkt. Daarom is de kalibratie van de front camera ook zo belangrijk, zodat het voertuig precies weet wat rechtuit precies is en onder welke hoeken de camera moet kijken voor de 0-positie.
RADAR
RADAR sensoren worden gebruikt om objecten waar te nemen, de snelheid daarvan waar te nemen en daarmee botsingen te voorkomen. Deze sensoren sturen een radiofrequentie weg die terug kaatsen naar de RADAR sensor waardoor de sensor de locatie van een object goed kan waarnemen en de snelheid goed kan meten. Deze techniek is redelijk grof, maar wel heel goed toepasbaar voor bijvoorbeeld Autonomous Emergency Brake (AEB), Adaptive Cruise Control (ACC), Blind Spot Detection (BSD) bijvoorbeeld. Er zijn 3 type RADAR sensoren:
- Short range radar (SRR) – 0.5 tot 20 meter
- Medium range radar (MRR) – 1 tot 60 meter
- Long range radar (LRR) – 10 tot 250 meter
Deze sensoren zijn niet goed in het herkennen van kleine objecten of objecten te herkennen/ clasificeren. Ook deze sensoren zijn belangrijk voor een juiste kalibratie om een goede werking te kunnen garanderen, zeker omdat ze vaak actieve aansturing geven aan het voertuig.
LiDAR
De LiDAR sensor is een geavanceerdere variant van de RADAR. Deze sensor werkt met lichtgolven en hebben een soortgelijk doel als een RADAR sensor. De LiDAR wordt dan ook vaak toegepast voor 360 graden beeld en kan heel nauwkeurig objecten en vormen waarnemen in een soort 3D model tot wel 200 meter. Door deze techniek kan de sensor onderscheid maken tussen een auto, mensen, dieren, bomen en andere soorten objecten. Omdat de werking van LiDAR op licht werkt zal deze aanvullend zijn op RADAR en Camera, maar geen vervanger daarvan zijn. Om de werking van de LiDAR sensor te garanderen is ook hiervoor een goede kalibratie belangrijk!
Volg ons!