NIEUWS

Airco systemen: wat te controleren en wanneer?

Tijdens een controle worden alle onderdelen van het airco systeem visueel gecontroleerd

Volgens de critici is tussentijds onderhoud aan een Aircosysteem zinloos, en zou een airco systeem alleen service nodig hebben als er een probleem is. Of is het wellicht toch handig om periodiek een check te doen?

Autofabrikanten adviseren om eens in de 2 jaar een airco check te doen op het voertuig. CBX Nederland is op basis hiervan ook van mening dat airconditioning een systeem is dat onderhouden moet worden. Daarom moet deze regelmatig worden onderzocht om schade te voorkomen. Waarbij je het onderscheid kunt maken tussen een aircocheck en aircoservice. Hoe verhouden die zich tot elkaar; als een (check) kleine en grote (service) inspectie.

Waarom wel een aircocheck doen?

We lichten graag de redenen van het advies toe. “Het airco systeem is toch een gesloten circuit? Is onderhoud dan nog nodig?” Dat het airco systeem een gesloten circuit klopt inderdaad. Door de in de airconditioninginstallatie aanwezige slangen en de van dichtingen voorziene afzonderlijke systeem onderdelen kan een klein deel van het koudemiddel door "doorzweten" ontsnappen. Dit is een natuurlijk proces en kan per jaar oplopen tot 10% van de totale hoeveelheid.

 

Dit is normaal, maar vermindert echter wel het koelvermogen en verhoogt de kans op schade aan de compressor. Volgens opgave van autofabrikanten is verminderd koelvermogen al na een 3 jaar goed merkbaar. Consumenten verwachten tegenwoordig proactief advies op het gebied van onderhoud en service. Ook voor airco systemen. Wanneer airco systemen dus niet worden gecontroleerd op mogelijke gebreken kan dat leiden tot een forse schade aan het airco systeem. Met tot gevolg voor de klant hoge kosten voor herstel

Aktiepunten voor check / inspectie

  • Heeft het aircosysteem de juiste hoeveelheid koudemiddel om het systeem goed te laten functioneren? Een aircosysteem met te weinig koudemiddel koelt niet goed of helemaal niet, een airco systeem met teveel koudemiddel kan zelfs schade aan dure onderdelen veroorzaken met gevolg een dure reparatie.
  • Het koudemiddel wordt afgetapt.
  • Vocht wordt met een vacuümpomp uit het systeem verwijderd.  
  • Alle onderdelen van het airco systeem worden visueel gecontroleerd.
  • De verbindings- en aandrijfelementen en de bedrading van de bedieningselementen worden ook gecontroleerd.
  • Het complete systeem wordt gecontroleerd op functioneren en dichtheid.
  • Er wordt gecontroleerd op eventuele lekkages binnen het Airco systeem. (Proces van vacumeren en Airco systeem onder druk brengen).
  • De airconditioninginstallatie wordt opnieuw gevuld met de door de fabrikant voorgeschreven hoeveelheid koudemiddel.
  • De resultaten van de afzonderlijke controlestappen worden gedocumenteerd.

De controles / inspecties van airco systemen zijn tegenwoordig heel efficiënt en met een hoog kwaliteitsniveau uit te voeren als je gebruik maakt van volautomatische airco service units. Meer lezen over hoe CBX Nederland kan helpen met controle op aircosystemen? Lees hier meer informatie!

0
Volg ons!

Helaas: Deze pagina is nog niet beschikbaar. Houd onze site in de gaten, wij werken er aan!